Atlantik

13. Novembar - 15. Decembar 2013


Gibraltar

13ti Novembar 2013


Mohamedija

14. Novembar 2013

Prva, ali zato budna i olujna noć na Atlantiku, donosi nesumnjivu odluku da svratimo u Maroko. I zastava je tu, na brzinu reciklirana od isfronclane crnogorske. Na VHFu luke Kazablanka viču da nema marine, ne postoji, ne radi…Idite, kažu, u Agadir (još 250 milja) ili unazad u Mohamediju (13 milja u vetar i talase).

Teško, ali čvrsto odlučujemo unazad. Ni tamo nema mesta, usidrite se, kažu, a ne ne ne, izmislićemo nešto…prodor vode ! kvar na elektronici ! tezak slučaj morske bolesti – dovoljni razlozi da nas docrtaju u maleckoj marini.

Zahvalni pamtimo kapetaniju, marinu, Filipa koji nas je ukomponovao na svoj brod, njegov sea tribe duh i muzičku velikodušnost. Hvala i za preuzimanje Cojine razglednice!


Agadir

17. Novembar 2013

Vreme nas je uputilo na drugi grad u Maroku. A tamo, umesto prirodne potrebe da pobegnemo sa broda u pustinju, na manje od pola sata od grada, bilo nam je potrebno pola dana da shvatimo da bez vize ne možemo dalje od kafića pored marine, gde smo na oku čuvarima reda i zakona.

Apsurd, kontrast Mohamediji i nemogućnost pregovaranja. Uzdržali smo se od penjanja na jarbol sa dvogledom da bismo "prosetali" po gradu na očigled lokalnih autoriteta.09.12.2013.

Sabljarka, ajkula pa tek onda orka

Radni dan ponedeljak. Posle zasluženog vikenda, radna nedelja donosi nova uzbudjenja u preduzeću Velvet Moon. Sledi raport sa terena.

16h43
Coja opušteno stoji za kormilom i bavi se uobičajenim proračunima.
Nes i Miladin igraju društvenu igru "Pictionary".
Varalica se vuče za brodom na uobičajenom rastojanju.

16h44
U trenutku je trznuo mamac.

16h45
Dobro uvežbanom taktikom trio fantastiko stupa u akciju.
Coja prelazi na levo kormilo, gasi autopilota i obara kurs za 20 stepeni.
Miladin skače u potpalublje i donosi kuku i bocu viskija.
Nes hvata strunu i počinje da se bori uvlačeći je rutinskim uchimata pokretom.

16h46
Miladin primećuje da se sabljarka bacila u vis nekih 50m iza broda.
Nes nastavlja da dovlači sabljarku ka krmi.
Coja je za to vreme skoncentrisan na kormilo i u jednom trenutku oseća jak ubod u predelu desne lopatice.

16h47
Coja shvata da je sabljarka skocila i ubola ga u rame. U tom trenutku Miladin priskače sa idejom da sabljarki sipa viski u škrge (tradicionalan nacin za humano ubijanje morskih nemani!), ali Coja otima flašu i poteže iz dubokog grla.

16h48
Sabljarka se ponovo nalazi u vodi i borba se nastavlja. Miladin spaljuje rambo nož i lepi Cojinu ranu. Coja junački ne ispušta kormilo iz leve ruke i drži kurs. Sada su svi opet posvećeni borbi sa sabljarkom. Miladin spušta pasarelu kako bi omogućio Nesu da udje u borbeno polje. Nes uzima isti krvavi nož iz prethodne scene, stavlja ga u zube, skače na pasarelu i ulazi u fatalni klinč sa razgoropadjenom nemani. U tom trenutku se pojavljuje ajkula, koja skače na sabljarku, a odmah zatim i orka skače na ajkulu. Sada su sve tri ribe na dohvat Nesovih ruku.

16h49
Pojavljuje se kapetan Djidji (Djan Luidji Bufon), fenomenalnom paradom brani pecanje i mrmlja kroz zube da je vreme za gvardiju...
Ovim potezom Djidji zapada za oko selektora i time zbacuje Maju sa trona prvog golmana, te postaje neprikosnoveni čuvar šesnaesterca, div medju stativama, princ Dunava i Save.


više fotografija u galeriji